Dyrkning med hjälp av dyrkar

Om det skulle vara på det viset att man har låst sig ute eller att man har tappat bort sin nycklar behöver man någon eller något för att dyrka upp låset antingen på dörren hemma, bildörren eller hänglåset. Det finns en yrkesgrupp som är specialiserade på att dyrka lås och det är låssmeder. 

Verktygen

För att överhuvud taget kunna dyrka upp ett lås måste man ha rätt verktyg. Dessa verktyg kallas för dyrk och vridare det finns olika sorter av verktygen.

Dyrk – kan se ut på lite olika sätt men verktyget är ganska så litet för att passa in i ett nyckelhål. Verktyget är oftast platt som ett stift med taggar eller krokar. Det finns olika namn för olika dyrkar som till exempel: hook, riffle, diamond och diamond-hook. Vissa dyrka är tvåstftade för att klar speciella och avancerade lås.

Vridare – Ingår alltid i ett dyrkset och är ett verktyg som är bredare än dyrken men lika patt men i olika längder och bredder.

Dyrka up lås

När man ska dyrka upp ett lås krävs det inte bara bra verktyg utan man behöver också tid och ett gediget tålamod. En som är låssmed vet hur man ska gå till väga för att på ett metodiskt sätt få upp ett lås. En låssmed kan inte heller dyrka upp alla typer av lås, skulle det var så, ja, då måste man istället förstöra låset. Man brukar säga att ju bättre lås desto mer är risken för att det ska bli förstört.

Det första en låssmed gör vid dyrkning av ett lås är att först undersöka låset, vilket status det har. De vanliga tillhållarlåsen har en tendens att försvagas och blir på så vis enklare att dyrka upp. Skulle låset däremot vara smutsigt, gammalt och oanvänt får låssmeden det jobbigare att få upp låset. 

En låssmed använder sig av olika metoder när det kommer till att dyrka ett lås och dessa är:

Rakning – då börjar låssmeden med att applicera fett i låskolven. Smeden använder sig sedan förmodligen av en dyrk med en räfflad sida och en en vridare med rätt storlek för nyckelhålet, därefter försöker han slå ner kolvarna i låset samtidigt som man vrider på låset motsols.

Scrubbing – är kanske den lättaste metoden att lära sig för nybörjare. Den går till så att man försöker lyfta fyra eller fem cylindrar i ett lås. Därefter trycker man upp en cylinder i taget och trycker den mot kolven så den fastnar där. Samtidigt använder man vridaren för att sätta tryck motsols.

Vickningsteckninken – Den enklaste metoden att lära sig är denna teckninen. Den går egentligen ut på att att man skakar en dyrk lite slumpartat i låset samtidigt som man använder vridaren och sätter tryck motsols för att få upp låset. Vrickningsteckninken används främst till enklare lås som till exempel hänglås eller liknande.
Leave a Reply

Your email address will not be published.